Каква е процедурата за избор на генерален секретар на НАТО Няма

...
Каква е процедурата за избор на генерален секретар на НАТО Няма
Коментари Харесай

Кой ще наследи Столтенберг в НАТО?

Каква е процедурата за избор на общоприет секретар на НАТО

 

Няма ясно написана официална процедура за избор на общоприет секретар на военния алианс. Това се случва след реализиран консенсус сред всички държави-членки на пакта. Мандатът е 4-годишен. През юли мандатът на Йенс Столтенберг беше продължен за невиждан четвърти път до 1 октомври 2024 година, откакто страните не реализираха консенсус за негов правоприемник.

Постът на генералния секретар на Алианса е значим. Това лице дава отговор както за ръководството на процеса на консултациите при вземането на решения, по този начин и за гарантирането, че тези решения въпреки всичко се извършват.

 

“Тефлоновият Марк ”*

 

За първи път от 13 години името на Марк Рюте не беше в бюлетината на последните избори в Холандия. Най-дълго управлявалият Нидерландия министър председател разгласи, че напуща политиката вечно и се впусна в конкуренцията за най-високия пост в НАТО. Рюте е спряган за подобаващ да заеме поста на Столтенберг, тъй като се счита, че той би управлявал трансатлантическия съюз за сигурност със същата твърда ръка като него в тези турбулентни времена.

 

Въпреки очевидното създаване на консенсус към Рюте, холандецът може да се сблъска с неодобрението на унгарския министър председател Виктор Орбан. Някои анализатори настояват, че решението на Нидерландия да вдигне блокадата за участието на България и Румъния в Шенген е била точно, с цел да може Рюте да си обезпечи поддръжка за поста на общоприет секретар.

 

*Метафората се употребява в случаи, в които обещано лице съумява да резервира положителната си известност, макар свадите към него.

 

‘Cherchez La Femme’*

 

Още един министър председател, освен това жена - Кая Калас от Естония демонстрира интерес към позицията на Столтенберг. Досега отпред на Алиансът не е заставала жена. Изглежда подобаваща за поста - покровител е на концепцията, че Украйна би трябвало да стане член на НАТО, изрично счита, че Русия би трябвало да бъде изправена на съд за военни закононарушения. Но неотдавна се появи информация, че брачният партньор й има хипотетични бизнес връзки с Москва. 

 

‘Cherchez La Femme’ е френски израз, който в дословен превод значи “търсете дамата ”. Използва се постоянно в детективските фантастични романи и допуска, че една тайнственост може да бъде позволена посредством намирането на " съдбовната жена ".

 

" Нищо не е решено, до момента в който всичко не е решено "

 

Наблюдателите не изключват претендент в последния миг, който може да отметне повече от неофициалните квадратчета като условия.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР